Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2012

ΑΙΓΥΠΤΙΑΚΗ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ


ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Η Αστρονομία είναι η επιστήμη η οποία ασχολείται με τη μελέτη των ουρανίων σωμάτων. Αντικείμενο μελέτης γι αυτήν αποτελεί σε αρκετές περιπτώσεις και ο πλανήτης μας ως ουράνιο σώμα που είναι, αλλά τα ουσιαστικά όρια του πεδίου μελέτης της εκτείνονται μέχρι τις εσχατιές του Σύμπαντος.
ΑΙΓΥΠΤΙΑΚΗ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
Στην Αίγυπτο άκμασε ιδιαίτερα η ιατρική όπως και η γραφή και η αστρονομία. Αλλά όταν ακούμε την λέξη Αίγυπτος μας έρχονται στο νου τα τεράστια μνημεία που άφησε πίσω του ο τεράστιος πολιτισμός των Αρχαίων Αιγυπτίων, τις πυραμίδες.
 Η κατασκευή της πυραμίδας του Χέοπα διήρκεσε περίπου τριάντα χρόνια. Επιλέχθηκε ο ιδανικός χώρος: ο τελευταίος πετρώδης όγκος της λυβικής πεδιάδας, πριν από το δέλτα του Νείλου στην πεδιάδα της Γκίζας. Οι ιερείς-αστρονόμοι προσανατόλισαν το μνημείο προς την ιερή πόλη Κεμ (Ληθόπολη), που προστατευόταν από το θεό Χόρους. Για να το επιτύχουν, οι αστρονόμοι έπρεπε να καθορίσουν το Βορρά. Το κατόρθωσαν με εκπληκτική ακρίβεια, με προσέγγιση 2´´ και με όργανα προσκοπικά. Όπως το "μέρκχετ" , μια ράβδο με σχισμή στην κορυφή, μέσα από την οποία παρατηρούσαν την κίνηση των άστρων, μια άλλη ράβδο με νήμα της στάθμης που έδειχνε αν κρατούσαν ευθεία την πρώτη, κι ένα επίπεδο αναφοράς πάνω στο έδαφος, που έδειχνε τις 360 μοίρες.Μάλιστα λέγεται ότι μερικά από τα μνημεία αυτού του εκπληκτικού πολιτισμού,φτιάχτηκαν με σκοπό τη πιστή αναπαράσταση των άστρων όπου πίστευαν ότι κατοικούσαν οι Θεοί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: